Rezultatele cautarii dvs

TVA la locuințe: Din ianuarie 2024, cota crește la 9% și apar condiții noi pentru a beneficia de ea.

Posted by Smart Rezidential on 05/01/2024
0

Politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe a fost modificată oficial în octombrie 2023, după apariția legii privind reforma fiscală. În lege apare atât o majorare de cotă (de la 5%, cât era înainte, la 9%), cât și un set de condiții mai detaliate care trebuie bifate pentru a putea beneficia de cota redusă de TVA. Noutățile se aplică începând cu 1 ianuarie 2024. Totuși, cei care, până la finalul lui 2023, au încheiat un contract și au plătit în avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții pot plăti în continuare 5% TVA, cu toate că livrarea e în 2024.

Astfel, potrivit Legii 296/2023, cota de 9% se aplică, din 2024, numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996 a locuinţei, iar anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în lege sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/ la intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.

Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Atenție! Cota de 5% nu dispare de tot. Persoanele care au încheiat oricând în anul 2023acte juridice care au ca obiect plata în avanspentru achiziționarea unei locuințe care se încadrează în parametrii descriși pot beneficia, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, de cota redusă de TVA de 5%.

Compare Listings