mareste
se incarca...
Nu am gasit niciun rezultat
deschide map
Vizualizare Roadmap Satelit Hybrid Teren Locatia mea Fullscreen Anterior Urmator
Am gasit 0 rezultate. Vezi rezultate
Rezultatele cautarii dvs

Contractul de vanzare-cumparare a unui imobil: ce este si ce elemente contine

Posted by Smart Rezidential on 13/06/2024
0

Ghid Complet pentru Contractul de Vânzare-Cumpărare Imobil

Achiziționarea unui imobil este un pas important și complex, implicând numeroase aspecte legale și financiare. Un element esențial în acest proces este contractul de vânzare-cumpărare. În acest articol, vom explora detaliile unui astfel de contract, ce trebuie să conțină și ce aspecte trebuie avute în vedere atât de cumpărător, cât și de vânzător.

1. Ce este un contract de vânzare-cumpărare imobil?

Un contract de vânzare-cumpărare imobil este un document juridic prin care vânzătorul transferă dreptul de proprietate asupra unui imobil către cumpărător, în schimbul unui preț convenit de ambele părți. Acest contract trebuie întocmit în formă autentică la notar și respectă prevederile Codului Civil.

2. Elemente esențiale ale contractului

 • Identificarea părților: Datele de identificare ale vânzătorului și ale cumpărătorului, inclusiv numele, adresa, CNP-ul și alte informații relevante.
 • Descrierea imobilului: Detalii precise despre imobil, inclusiv adresa, numărul cadastral, suprafața și alte caracteristici relevante.
 • Prețul de vânzare: Suma de bani convenită pentru tranzacție, modalitatea și termenele de plată.
 • Drepturile și obligațiile părților: Responsabilitățile vânzătorului (de exemplu, transferul imobilului liber de sarcini) și ale cumpărătorului (de exemplu, plata prețului în termenul stabilit).
 • Garanții: Declarațiile vânzătorului privind lipsa viciilor ascunse și a sarcinilor imobilului.
 • Data predării: Termenul la care imobilul va fi predat cumpărătorului.
 • Clauze de reziliere: Condițiile în care contractul poate fi reziliat și consecințele rezilierii.

3. Procedura de întocmire a contractului

 1. Negocierea: Părțile discută și convin asupra prețului și a celorlalte condiții ale tranzacției.
 2. Verificarea documentelor: Cumpărătorul verifică documentele imobilului (acte de proprietate, cadastru, certificat de urbanism etc.) pentru a se asigura că nu există probleme legale.
 3. Întocmirea antecontractului: Un antecontract (sau promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare) poate fi încheiat pentru a garanta că tranzacția va avea loc la o dată ulterioară.
 4. Contractul final: Se semnează contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică la notar, care se va ocupa și de înregistrarea acestuia în Cartea Funciară.

4. Costuri asociate

 • Onorariul notarului: Variază în funcție de valoarea imobilului și de complexitatea tranzacției.
 • Taxe de înregistrare: Taxele pentru înscrierea contractului în Cartea Funciară.
 • Impozite: Impozitul pe transferul proprietății, care conform art. 111 din Codul Fiscal, in 2024, acesta este de 3% pentru imobilele detinute de pana la 3 ani inclusiv sau de 1% pentru cele detinute pe o perioada mai mare de 3 ani.

5. Sfaturi pentru cumpărători și vânzători

 • Verificarea imobilului: Efectuați o inspecție amănunțită a imobilului și verificați existența eventualelor vicii ascunse.
 • Consultarea unui avocat: Este recomandat să consultați un avocat specializat în tranzacții imobiliare pentru a vă asigura că toate aspectele legale sunt acoperite.
 • Transparență: Asigurați-vă că toate informațiile relevante sunt comunicate clar și complet între părți pentru a evita eventualele conflicte.

Concluzie

Contractul de vânzare-cumpărare imobil reprezintă un document crucial în procesul de achiziție a unei proprietăți. Înțelegerea detaliilor și asigurarea respectării tuturor prevederilor legale vă pot proteja de eventualele probleme și vă pot asigura o tranzacție reușită. Fiți atenți la fiecare pas și nu ezitați să solicitați ajutor profesional atunci când este necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare sau clarificări, nu ezitați să ne contactați!

www.smartrezidential.ro

Compare Listings